DocPoint Tallinna avafilm on Mart Laari esimesest valitsusest rääkiv “Rodeo”

Üheksas DocPoint Tallinn toimub 31. jaanuarist 4. veebruarini ning festivali avab Raimo Jõeranna ja Kiur Aarma hoogne dokumentaalfilm “Rodeo”, mis räägib taasiseseisvumisaja Eesti esimest valitsusest.

Esmakordselt avatakse juba aastaid kahte riiki ühendav rahvusvaheline dokifestival nii Tallinnas kui Helsingis sama filmiga, tähistades sellega mõlema riigi 100. sünnipäeva.

1992. aastal sai taasiseseisvunud Eesti esimese põhiseadusliku valitsuse peaministriks ootamatult noor ja kogenematu Mart Laar. Ümberringi valitsevas kaoses ei ennustatud ta valitsusele paari kuudki, ometi suudeti võimul püsida kaks aastat ning viia läbi hulga radikaalseid reforme.

Peaminister ja teda ümbritsevad poliitkauboid olid teotahet täis, aga nõu-hau loodi käigu pealt, sest keegi ei teadnud täpselt, kuidas üht riiki tegema peaks. Noore perutava riigi kontrolli all hoidmine hakkas olema ebapopulaarsete, aga vajalike otsuste valguses järjest keerulisem. Peatselt jäi vaid üks küsimus: kui kaua suudetakse sadulas püsida?

Lisaks “Rodeole” on festivali programmis veel kolm kodumaist filmi. “Alberti leiutamine” – Eesti kaastootmises valminud kulinaarne meistriteos ühest legendaarse El Bulli restorani taga seisvast hullumeelselt loovast kokast Albert Adriàst, IDFAl esilinastunud Ingel Vaikla film Roosenbergi kloostrist Belgias ning Ülo Pikkovi animadokumentaal “Lahtilaskmise lugu”.

Ühtlasi on sel aastal DocPoint Tallinna programmis esindatud ka viimase aasta parimad soome tõsielufilmid: 90ndate Eesti-Soome kuritegelikest sidemetest rääkiv “Paha politseinik”; paremäärmuslikke ja pagulasvastaseid meeleolusid meisterlikult käsitlev “Keemispunkt”; ootamatu ja üllatav “Kepphobuste revolutsioon” ning dramaatilise lõpuga “Nokia – mobiiltelefoni lugu”.

Kokku linastub sel aastal DocPoindil 39 värsket dokki kõikjalt üle maailma. Festival toimub kinodes Sõprus ja Artis, festivali programm avalikustatakse 12. jaanuaril.